Euroscola/EPAS projekt


Autor: Marko Lapić, 4.b

20.5.2020.

Ove godine, učenici II. gimnazija, zbog svog predanog rada u protekloj školskoj godini, dobili su priliku od Ureda za informiranje EP da sudjeluju na EUROSCOLI. Dvadeset učenika, uz pratnju profesorica Građanskog odgoja, Irene Ihas-Jurić i Ivane Plazonić uputilo se prema Strasbourgu, u koji smo doši 29.11. u ranim jutarnjim satima. Radna atmosfera u EP započela je podjelom učenika u odbore u kojima se raspravljalo o temama poput sigurnosti na internetu, ljudskih prava, migracija i integracija, zaposlenosti mladih i klimatskih promjena. Svaki odbor je imao svojeg voditelja i glavnog govornika, a među njima su se našli naši učenici Jana Kic i Mislav Majcan u ulozi voditelja odbora te Mihaela Geber i Lovro Marušić u ulozi glavnih govornika. Cijelodnevni rad u Parlamentu upotpunio je kviz znanja o Europi pod nazivom Eurogame, u čijem finalu se našla i naša učenica Ines Berčuk. Ostali učenici su aktivno sudjelovali u raspravama i postavljanu pitanja o Europskoj Uniji članovima EP.

30.11. smo proveli dan u Strasbourgu razgledavajući mnoge znamenitosti poput katedrale Notre Dame, četvrti Petite France, Palais Rohan i trg Kleber. Prekrasni Strasbourg upotpunio je, pod UNESCO-ovom zaštitom, adventski ambijent uz mnoge kućice i lampice postavljene posvuda po centru grada.

1.12. na povratku prema Zagrebu, stali smo u Münchenu, gdje smo razgledali Rathaus, Frauenkirche, Peterkirche, Marienplatz i Hofbräuhaus. Također smo prošetali kroz njihov „Christkindlmarkt“ i kušali razne vrste kobasica i Spätzle.

Autor: Marko Lapić, 4.b

20.5.2020.

Dnevne obavijesti


Križanićeva 4, 10000 Zagreb, Hrvatska

01/46-11-834