Poziv za učlanjenje u školski debatni klub "Bušmani"


7.10.2020.

Pozivamo sve zainteresirane da se priključe u ovoj školskoj godini radu debatnog kluba II.gimnazije! Ove godine se naše aktivnosti održavaju hibridno- jednim dijelom uživo, a jednim dijelom online! S obzirom da smo i dalje jedan od najvećih klubova u Republici Hrvatskoj, naše aktivnosti se nastavljaju u ovakvom obliku.

Možda ste već u osnovnoj školi čuli za nas, možda vam netko od prijatelja ide na debatu, a možda ste u holu škole vidjeli naš plakat– u svakom slučaju, došli ste na pravo mjesto da saznate sve o Bušmanima! Pozivamo Vas da pogledate i našu facebook stranicu “Bušmani”.

Sve zainteresirane pozivamo da se jave na debatniklub.busmani@gmail.com ili na broj mobitela 091 799 56 32!

Premda ove godine aktivnosti novih članova kluba počinju kasnije nego inače, predlažemo vas da nam se javite što prije! Od 15. do 17. listopada se održava prvi ovogodišnji turnir za nastavljače koji možete i pratiti budem linka.

Debatni klub „Bušmani“ jedan je od klubova s najduljom tradicijom u Republici Hrvatskoj (postoji još od 1999. godine pa je tako stariji i od dijela našeg trenutnog vodstva!), a neskromno ćemo reći da je svakako i jedan od najuspješnijih! Klub trenutno broji 37 članova, a vode ga bivše učenice II. gimnazije, nekada uspješne debatantice, a sad sutkinje i volonterke Hrvatskog debatnog društva, Gabrijela Martić, Alma Džafić, Iva Šimundić i Marta Bosanac. Od svih bušmanskih uspjeha spomenut ćemo samo one koji su nam posebno srcu dragi i nadamo se da će vam to biti i više nego dovoljan razlog da nam se pridružite!

U zadnje tri godine smo čak dvaput osvojili državno natjecanje 2017. godine, a to je pošlo za rukom ekipi u sastavu Marija Jarnjak, Igor Fras i Lovro Matić. Kako sreća očito prati hrabre, već 2019. godine ponovili smo taj uspjeh i to s jednom od najmlađih ekipa koja je ikad pobijedila na državnom koju su činili Lovro Marušić, Mihaela Geber i Iva Šimundić. Spletom okolnosti (a pod time mislimo globalnom pandemijom zbog koje su otkazana sva natjecanja) još uvijek smo aktualni državni prvaci pa i tu rušimo rekorde. Osim međužupanijskih i državnih natjecanja, Bušmani sudjeluju i na mnogo drugih turnira u tijekom godine, na kojima su gotovo uvijek među najviše rangiranim ekipama s najbolje ocijenjenim govornicima. Posljednji debatni turnir koji se u Hrvatskoj održao uživo bio je Križanićeve Open koji su Bušmani i organizirali, bili mu domaćini u II. gimnaziji i, pogađate, osvojili!

Naši debatanti samo u proteklih nekoliko godina sudjelovali su na međunarodnim turnirima u Bratislavi,Hamburgu, Ljutomeru Pragu i Kopenhagenu, a ovog proljeća planirali smo stići i do Valencije. Uz to, svake godine Bušmani sudjeluju i jedan su od rijetkih hrvatskih klubova koji  redovito prođe i u eliminacijska kola na međunarodnom turniru u Zagrebu Winter Holidays Opena kojem je Hrvatsko debatno društvo organizator. Osim uspjeha koje i na međunarodnim turnirima ostvarujemo usprkos jakoj konkurenciji i debatiranju na engleskom s ljudima kojima je engleski materinji jezik, još su nam važnije dobre uspomene, druženja i prijateljstva koje donosimo s putovanja. Ako ste spremni uložiti puno truda i rada, možete postati i članom hrvatske debatne reprezentacije koja svake godine sudjeluje na Svjetskom debatnom prvenstvu (World Schools Debating Championship).

Reprezentacija neprestano odlazi na svjetska natjecanja od 2015. godine i Bušmani su imali barem jednog predstavnika u svakom sastavu repke. Tako smo od 2015. do danas putovali u Singapur, Njemačku, na Tajland i na Bali! Uz to, na ljeto 2018. smo bili i domaćini Svjetskog prvenstva u debati koje se održalo u Zagrebu sa preko 60 zemalja koje su sudjelovale!

Iz svega navedenoga jasno je da se možemo pohvaliti dobrim rezultatima i zabavnim putovanjima, ali ono što je još važnije je da su sastanci Bušmana uvijek veseli, zabavni i opušteni i prije svega odlična prilika za upoznati nove ljude koji nerijetko postanu i najbolji prijatelji. U takvoj atmosferi naučit ćete puno o vještinama komunikacije i javnog govora, ali i o temama kao što su politika, međunarodni odnosi, ekonomija, psihologija i razna aktualna društvena pitanja. Ako vas zanima nešto što nismo ovdje pokrili ili ako biste i vi htjeli postati dio ove lijepe priče, svakako nam se javite i rado ćemo odgovoriti na sva pitanja!

Snimke klupskih debata možete pogledati na dolje ponuđenim linkovima, uz video bivših Bušmanka i Bušmana koje govore o svojim iskustvima i uspomenama za vrijeme debatiranja

Debata na tezu: Organizirana religija donosi više štete nego koristi https://www.facebook.com/467753396761298/videos/515787081957929/

Debata finala državnog natjecanja iz debate 2019. na tezu: Treba obvezati kompanije da u cijenu proizvoda uključe trošak za štetu za okoliš koji nastaje prilikom proizvodnje tog proizvoda.  https://youtu.be/M2Cexcmsfqg

Video dojmova bivših članova kluba: https://drive.google.com/file/d/16mHPHVVX9DhyXumTxyTB-VEuD6pKJTTo/view?usp=drivesdk

7.10.2020.

Dnevne obavijesti


Križanićeva 4, 10000 Zagreb, Hrvatska

01/46-11-834