Terenska nastava iz povijesti i likovne umjetnosti!


23.5.2020.

Članovi povijesne i likovne grupe opet su udružili svoje snage i krenuli u još jedno zabavno poučnu pustolovinu. Plan je bio pronaći stare dvorce u okolici Karlovca: stari grad Ozalj čiji su drevni vlasnicimi bili Babonići, Zrinski i Franokopani, te Stari grad Dubovac. Posljednje na programu, ali nikako i najmanje vrijedno, bile su ruševine starog dvorca u Novigradu na Dobri gdje je održan kviz o poznavanju Zrinskih i Frankopana. Ova terenska nastava bila je dokaz kako dobroj volji i želji za učenjem kroz zabavu ne može ništa stati na kraj.

Bijaše to kobni petak 13. Nelagoda pomiješana sa strahom od tog famoznog dana mogla se osjetiti u zraku. Svi su bili napeti, nervozni i uplašeni... Hahaha! Ma samo se šalim!

Mi smo još jednom dokazali kako su priče o tome da se loše stvari događaju na petak 13. izmišljene i luckaste. Članovi povijesne i likovne grupe opet su udružili svoje snage i krenuli u još jedno zabavno poučnu pustolovinu. Oko devet sati ujutro krenuli smo autocestom A1 prema Karlovcu u čijoj okolici smo pronašli stare dvorce koji su nas zanimali.


Prvi nam je na planu bio stari grad Ozalj u kojem smo čuli ponešto o njihovim drevnim vlasnicima Babonićima, Zrinskima i Franokopanima. Na našu žalost muzej je zbog preuređenja bio zatvoren što nam daje povod za ponovni posjet. Kako je kiša počela lagano padati užurbano smo krenuli u bus, a kako ne bismo bili bez dogodovština, krenuli smo ne shvativši da nam nedostaju dvije putnice. Sva sreća na malim čudima tehnike zvanima mobiteli, pa smo se na vrijeme vratili po njih i u punom sastavu krenuli prema Starom gradu Dubovcu. Stisnuti pod nekoliko kišobrana koje smo imali kratko smo saslušali predavanje o Dubovcu te krenuli u razgledavanju unutrašnjosti u kojem su nam se pridružili naš vozač i vesela gospođa s groblja (neka ostane misterij tko je ta gospođa ). Posljednje na programu, ali nikako i najmanje vrijedno, bile su ruševine starog dvorca u Novigradu na Dobri gdje smo održali kviz o poznavanju Zrinskih i Frankopana pod nadzorom pravednog oka naše profesorica Šušak. Kako smo cijelog dana slušali o zanimljivom životu Zrinskih i Frankopana poželjeli smo i mi biti dio toga vremena pa smo tako na ruševinama starog dvorca izveli igrokaze koji su prikazivali neke od najpoznatijih događaja u životu tih velikana. Dok smo mi povjesničari oživljavali velikane hrvatske povijesti likovnjaci su se bavili istraživanjem i rekonstrukcijom njihovih životnih prostora. Kada smo svi završili s radnim obavezama hitro smo posjedali u bus i uputili se prema Karlovcu u kojem smo, nek uspješno, a neki neuspješno, tražili famozni McDonald´s, a likovnjaci ostatke renesansne „zvijezde“. Tako smo, neki punog, neki praznog želuca krenuli u kasnim popodnevnim satima prema Zagrebu. Iako izmoreni cjelodnevnim aktivnostima u autobusu je vladala živahna atmosfera te smo se rastali u veselom ozračju.

Ova terenska nastava bila je dokaz kako dobroj volji i želji za učenjem kroz zabavu ne može ništa stati na kraj. Pa čak ni kobni PETAK 13.!

Dina Kuhar, 3.f

23.5.2020.

Dnevne obavijesti


Križanićeva 4, 10000 Zagreb, Hrvatska

01/46-11-834