Dorotei Alaburić dodijeljena prestižna nagrada "The ISABS Future Scientist Award"


4.7.2024.

U Splitu se od 17. do 20. lipnja 2024. održala 13. ISABS konferencija u sklopu koje su  dodijeljene nagrade mladim budućim znanstvenicima za najuspješnije napisane eseje istraživačkih radova učenika srednjih škola. Nagradu je primilo šest učenika  i njihovih mentora, a iznimno nam je zadovoljstvo što se među nagrađenima nalazi naša učenica 3.d razreda Dorotea Alaburić s mentoricom Katarinom Medić. Njezin istraživački esej "The effect of psyllium and vitamin C on decomposition and prevention of creation of the gallstone" prepoznat je od strane eminentnih svjetskih stručnjaka, među kojima su i nobelovci, kao iznimno kvalitetan rad te joj je na 13. ISABS konferenciji u Splitu dodijeljena prestižna nagrada. Dorotea je izložila svoj istraživački esej u obliku poster prezentacije.

Boravak u Splitu nezaboravnim su učinila brojna predavanja najistaknutijih svjetskih znanstvenika iz područja forenzike, antropologije, genetike, molekularne biologije i  medicine. U radu Konferencije sudjelovalo je petstotinjak uglednih znanstvenika iz vodećih svjetskih znanstvenih institucija te nobelovci: Sir Richard John Roberts, Prof. Gregg L. Semenza i Prof. Svante Pääbo. Druženje s nobelovcima i prof. dr. Draganom Primorcem upriličeno je na Sustipanu zahvaljujući tradicionalnoj televizijskoj emisiji Nobel Spirit u produkciji Hrvatske radiotelevizije. U prekrasnom ambijentu Meštrovićeve galerije održana je gala večera na kojoj su dodijeljene nagrade učenicima i mladim znanstvenicima. Sažetci učeničkih radova publicirani su zajedno s radovima znanstvenika u časopisu Jurnal of bioanthropology. Glavne teme konferencije bile su vezane za individualizirani pristup liječenju, primjenu umjetne inteligencije u razumijevanju mehanizma nastanka bolesti na molekularnoj i staničnoj razini te stvaranju nove generacije lijekova, regenerativnoj medicini, proizvodnji organa u laboratoriju.

Sudjelovanje na najvećem znanstvenom događaju godine za našu Doroteu bilo je nezaboravno, ohrabrujuće i poticajno iskustvo. U okružju velikih umova pronalazak puta u bolju budućnost čini se mogućim. Dopustimo da nas znanje vodi.

Iz medija:

Jutarnji.hr

Dalmacijadanas.hr

Dalmacijanews.hr  

4.7.2024.

Dnevne obavijesti


Križanićeva 4, 10000 Zagreb, Hrvatska

01/46-11-834