Prva mobilnosti u Grčkoj u sklopu projekta Act eco-locally to change into eco-globally


17.3.2024.

Pet učenika naše škole sudjelovalo je u prvoj mobilnosti u Grčkoj od 11. do 15. ožujka 2024. godine u sklopu projekta Act eco-locally to change into eco-globally. Učenike su na putovanju pratile prof. Ivandić i Jakubec. Domaćini mobilnosti bili su učenici i nastavnici iz škole 5o Gymnasio Karditsas.  

Vrijeme provedeno u gradu Karditsa omogućilo je našim učenicima upoznavanje lokalne kulture i tradicije, ali i intenzivan rad na ekološkim temama u suradnji s vršnjacima iz svih partnerskih škola. Uz učenike iz Grčke, tu su bili i učenici iz Turske, Poljske, Rumunjske i Portugala.

Jedan od ključnih događaja ovog putovanja bila je radionica na kojoj su učenici upoznati s pojmom ekološki otisak i kako se računa. Sve aktivnosti tijekom ove radionice organizirane su kako bi učenicima osigurale dublje razumijevanje vlastitog utjecaja na okoliš te podigle svijest o nužnosti promjena u pristupu prema prirodi.

Pored toga, učenici su imali priliku sudjelovati na edukaciji u organizaciji eko-institucije "Environmental Center of Mouzaki", gdje su upoznati s praktičnim metodama zaštite okoliša i održivog razvoja. Kroz interaktivne aktivnosti i diskusije naučili su kako aktivno doprinijeti zaštiti prirode i očuvanju biološke raznolikosti u svojim lokalnim zajednicama.

Učenici su se međusobno poticali, potpomagali i učili jedni od drugih tijekom svih aktivnosti. Ova suradnja doprinijela je njihovom osobnom razvoju, a i ojačala međunarodnu suradnju i razumijevanje među mladima iz različitih kultura i država.

Stvaranje veza između učenika različitih nacionalnosti naglašava važnost međunarodnih projekata u obrazovanju, pružajući mladima priliku da shvate globalne probleme i razviju međunarodnu solidarnost i suradnju. Osim stjecanja znanja o ekologiji i zaštiti okoliša, učenici su sklopili međunarodna prijateljstva koje će trajati i nakon završetka projektnih aktivnosti.

Naravno, putovanje u Grčku ne bi bilo potpuno bez posjeta kulturnim i povijesnim znamenitostima. Učenici su posjetili prekrasne manastire Meteora, koji su svjetska baština UNESCO-a, te obišli Akropolu, simbol antičke grčke civilizacije. Ova iskustva pružila su im ne samo edukativni, već i nezaboravan kulturni doživljaj.

Učenik Viktor K. podijelio je svoj dojam o ovoj mobilnosti, ističući: "Jedno od najboljih iskustava u mojem životu. Upoznao sam mnoštvo super ljudi iz različitih dijelova Europe, posjetio predivne dijelove Grčke, koje najvjerojatnije inače ne bih imao priliku doživjeti i uz to proširio svoje znanje."

17.3.2024.

Dnevne obavijesti


Križanićeva 4, 10000 Zagreb, Hrvatska

01/46-11-834