Prva mobilnost učenika u Irskoj


23.5.2020.

U sklopu Erasmus+ projekta „Discovering Science and Math through cooking“ održana je prva mobilnost učenika u Irskoj u razdoblju od 21.1. do 27.1.2018. Na tu prvu mobilnost otputovalo je šestero učenika naše škole u pratnji profesorica Blagović i Velički. U ovoj mobilnosti osim naših učenika sudjelovalo je još 8 učenika iz Španjolske i 6 učenika iz Francuske, te domaćini iz Irske. Svi su se vratili s lijepim uspomenama i obogaćeni novim spoznajama. U nastavku pročitajte dojmove učenice 2.b razreda, Nike Horvat.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Jako smo se dobro zabavili i puno toga naučili u tih tjedan dana. Put je bio dug i naporan, no sve se to isplatilo dolaskom u malo mjesto Killorglin, gdje su nas dočekali učenici koji su nas ugostili. Svatko od nas bio je smješten u jednoj irskoj obitelji. Bio je to odličan način za razvijanje samostalnosti i naših engleskih govornih sposobnosti. Vrijeme nam je većinu tjedna bilo kišovito kako to i biva u Irskoj.

Prvi je dan započeo službenim otvorenjem mobilnosti i dobrodošlicom domaćina. Učenici i profesori predstavili su nam se kroz tradicionalni irski ples i pjesmu, a probali smo i specijalitete irske kuhinje. Nakon dobrodošlice razgledali smo grad te su nam učenici predstavili svoje projekte s kojima su sudjelovali na mnogim europskim natjecanjima.

Budući da je tematski sadržaj prve mobilnosti bio iz područja kemije sljedeća dva dana učenici iz svih zemalja predstavili su svoje izazove koje su pripremali prije mobilnosti.

Učenici iz Španjolske naučili su nas kako uz pomoć meda, vode, jestivih boja i ksilitola napraviti fraktale. U sklopu francuskog izazova napravili smo koktele u boji svoje zastave, a sama izvedba temeljila se na različitoj gustoći tvari. Irski je izazov bio da napravimo njihovu zastavu uz pomoć sladoleda, želatina i tučenog vrhnja. Izuzetno smo ponosni što je naš izazov: „Kako napraviti poklon od mlijeka“ uspješno izveden.

Osim u STEM radionicama sudjelovali smo i na satu irskog jezika, gdje smo učili razne izraze na sva 4 jezika partnerskih zemalja. Prisustvovali smo i satu domaćinstva na kojem smo pripremili jednostavan i zdrav doručak te na satu informatike i dizajna na kojem smo izrađivali cigle po mjeri.

Četvrti dan proveli smo u obilasku tvornica. Posjetili smo najbolju gradsku pekaru u kojoj smo vidjeli cijeli proces proizvodnje i degustirali razne tipove kruha. Posjetili smo i farmu lososa na kojoj nam je vodič govorio o načinu uzgoja, lova i pripreme lososa. Isti dan smo po povratku u školu prezentirali miniprojekte na kojima smo radili u internacionalnim timovima prije same mobilnosti.

Zadnji je dan ravnatelj svim sudionicima dodijelio potvrde o sudjelovanju te održao završni govor nakon kojeg smo se uputili prema lokalnoj sirani. Tamo smo upoznati s načinom proizvodnje i sušenja sireva i još jednom imali priliku degustirati irske delicije. Nas je oduševio kravlji sir s kuminom. Isti dan posjetili smo i Killarney. Domaćini su nam pripremili razgledavanje nacionalnog parka kočijom kao završno iznenađenje. Kočija nas je dovela do prekrasnog dvorca na jezeru u sredini nacionalnog parka gdje smo napravili grupnu fotografiju. Nakon toga smo imali slobodno vrijeme za kupnju suvenira i šetnju gradom.

U ovih tjedan dana stekli smo prekrasna iskustva i nova prijateljstva koja će nam zauvijek ostati u sjećanjima. Jedva čekamo sljedeću mobilnost koja će se održati u Hrvatskoj i nadamo se da će naša škola organizirani još puno ovakvim projekata.

23.5.2020.

Dnevne obavijesti


Križanićeva 4, 10000 Zagreb, Hrvatska

01/46-11-834