Izvještaj Erasmus + mobilnosti: Soft skills and Emotional intelligence (Tenerife, 7.-15. 10. 2023.)


26.10.2023.

U sklopu Erasmus + projekta Dobre vještine za dobrobit Druge (Good skills for school's wellbeing) profesorica Ivana Fundurulić posjetila je španjolske Tenerife.

Na temperaturama od preko 35 stupnjeva prof. Fundurulić sudjelovala je u jednotjednoj edukaciji Soft skills and emotional intelligence gdje je imala priliku razvijati vještine javnog govora, empatije, emocionalne inteligencije, timskog rada, različitih stilova komunikacije, vođenja (Leadership), upravljanja sukobima i stresom. Meke vještine (Soft skills) sve su važnije u svačijem profesionalnom i svakodnevnom životu,  u nastavničkom radu u učionicama kao i zvan njih. Tečaj je bio koncipiran kao niz radionica, vježbi, igara uloga, rasprava i drugih praktičnih aktivnosti.

Sudionici edukacija došli su iz raznih dijelova Europe: Rumunjske, Estonije, Italije, Finske, Švedske, Bugarske i Hrvatske.

Uz edukaciju u poslijepodnevnim satima bilo je vremena i za upoznavanje otoka. Tenerifi su predivan i zanimljiv vulkanski otok, dio Španjolske, a opet tako blizu Africi da je to vidljivo u klimi i vegetaciji. Na Tenerifima je smješten Nacionalni park Teide, jedan od najstarijih u Španjolskoj te dio UNESCOvog popisa svjetske baštine. U sklopu parka je i vulkanska planina istog naziva, čiji je vrh (3718m) ujedno i najviši vrh Španjolske. Uspon na sam vrh na žalost nije bio moguć zbog aktivnog požara u blizini.

Uz nacionalni park sudionici su razgledali i različita mjesta na samom otoku: Puerto della Cruz (mjesto održavanja tečaja), Orotava, Santa Cruz de Tenerife i dr. te se upoznali s nacionalnim gospodarstvom (uzgoj banana, šećerne trske, agruma i orašastih plodova) kao specifičnim stilom gradnje. Uz afričku klimu i vulkansku prirodu otoka zanimljiv je i njegov položaj na Atlanskom oceanu, što moru daje sasvim drugi karakter od onog nama poznatog Mediteranskog.

Važnost svake, pa tako i ove Erasmus mobilnosti, je povezivanje. Na tečaju su sudjelovali edukatori iz različitih sfera obrazovanja. Tako su sudionici imali pregršt zajedničkih tema, a opet su jedni od drugih imali priliku učiti, razmjenjivati iskustva, te se upoznati s obrazovnim sustavima različitih zemalja. Ova Erasmus edukacija povezala je grupu entuzijastičnih profesionalaca, te stvorila prilike za daljnje međunarodne suradnje, te bila poticaj svim sudionicima da u svojem radu nikad ne prestanu napredovati, pitati se, razmjenjivati iskustva i učiti!

U nastavku možete pročitati izvještaj organizatora tečaja: 

https://www.erasmustrainingcourses.com/blog/navigating-the-word-of-soft-skills-and-emotional-intelligence-through-effective-communication-and-public-speaking?fbclid=IwAR0jU6FE979A4jwvFsdukz8_weGe8CjJV1OywL5WMLwnv-RfLlszA73A_8o

 

26.10.2023.

Dnevne obavijesti


Križanićeva 4, 10000 Zagreb, Hrvatska

01/46-11-834