Druga mobilnost u Turskoj u sklopu projekta Act eco-locally to change into eco-globally


20.5.2024.

Od 13. do 17. svibnja 2024. pet učenika naše škole u pratnji nastavnica Jakubec i Velički sudjelovalo je u drugoj međunarodnoj mobilnosti u sklopu projekta Act eco-locally to change into eco-globally. Mobilnost se odvila u gradu Akçakoca u Turskoj.

Događaj je započeo predstavljanjem škole domaćina te grada Akçakoce  i pokrajine Düzce nakon čega su učenici sudjelovali u grupnim aktivnostima kako bi se međusobno bolje upoznali.  

Tijekom boravka u školi sudionici su prisustvovali nastavi nekoliko predmeta gdje su uključeni u različite aktivnosti. Na nastavi  kemije proveli su pokus kojim su uvidjeli kako povećanje stakleničkih plinova utječe na globalno zagrijavanje. Na informatici su odigrali interaktivni Kahoot kviz kako bi ponovili usvojeno znanje o klimatskim promjenama. Jedna od interesantnijih aktivnosti bilo je dizajniranje ekološki prihvatljivih platnenih torbi koja se provela u sklopu nastave likovne umjetnosti.

Program je uključivao posjete važnim povijesnim i kulturnim mjestima. Gosti su istraživali središnju džamiju Akçakoca, dvorac Genoese, vodopad Aktaş i špilju Fakıllı. Također su uživali u vožnji Bosporom te kulturnom obilasku Istanbula, koji je uključivao znamenitosti poput Plave džamije (Sultanahmet Camii), palače Topkapı, Aje Sofije (Hagia Sophia) i Velikog bazara (Kapalıçarşı).

 

Obrazovne sesije uključivale su radionice o klimatskim promjenama, posjet Odjelu za šumarstvo Sveučilišta Düzce te praktičnu demonstraciju kompostiranja i projekata reciklaže. Cilj ovih aktivnosti bio je povećati ekološku svijest i promicati održivost.

Kraj mobilnosti obilježen je susretom svih sudionika s guvernerom općine Mustafa Canom i gradonačelnikom Fikret Albayrakom. Na završnoj večeri sudionici su uživali u lokalnoj kuhinji uz tradicionalnu glazbu i ples.

Ovaj Erasmus projekt značajno je poboljšao ekološku svijest i potaknuo međunarodnu suradnju, ostavljajući trajan dojam na sve sudionike.

20.5.2024.

Dnevne obavijesti


Križanićeva 4, 10000 Zagreb, Hrvatska

01/46-11-834