Debatni klub "Bušmani"


23.5.2020.

Debatni klub „Bušmani“ jedan je od klubova sa najduljom tradicijom u Republici Hrvatskoj (postoji još od 1999. godine) te je svakako jedan od najuspješnijih. Klub trenutno broji 37 članova, a vode ga bivši učenici II. gimnazije, nekada uspješni debatanti a sada suci i voditelji Hrvatskog debatnog društva, Gabrijela Martić i Manuel Kralj. Kada bi se krenuli nabrajati zapaženi rezultati kluba unazad par godina, bio bi to poduži niz, ali svakako valja istaknuti par rezultata koje je klub postigao u zadnje dvije godine.

Od zapaženih rezultata na nacionaloj razini treba spomenuti 2. ekipno mjesto na državnom natjecanju 2013. godine, te 1. i 8. individualno mjesto na istome; kao i 5. te 6. ekipno mjesto na državnom natjecanju 2014. uz 1., 2., 9. te 10. individualno mjesto. Također, Bušmani su prošle godine odnijeli 1. i 3. mjesto na međužupanijskom natjecanju. Osim međužupanijskih i državnih natjecanja, Bušmani sudjeluju i na mnogo drugih turnira u tijekom godine, na kojima su gotovo uvijek među najviše rangiranim ekipama s najbolje ocijenjenim govornicima. Osvojili smo prvo mjesto na još 2 debatna prošle godine, od kojih je finale jednog bilo „bušmansko finale“ kada su dvije najbolje ekipe bile one iz istog debatnog kluba ( jedinstven slučaj u povijesti debatnih natjecanja). Sudjelovali smo na debatnim turnirima diljem Hrvatske ( poput Rijeke, Kastva, Buzeta, Splita, Varaždina…).

Naši debatanti aktivni su i na međunarodnom polju, pa su tako sudjelovali na međunarodnim turnirima u Zagrebu,Ivančnoj Gorici ,Kranjskoj Gori, Bratislavi , Pragu, Skopju i Mostaru od čega su u Zagrebu 2013. i bili pobjednici natjecanja ekipno i individualno, a 2014. bili polufinalisti uz 5. individualno mjesto. Trenutno se naši članovi vrijedno pripremaju za nastup na iznimno jakom turniru u Ljutomeru. Također, od aktualnih 11 članova Hrvatske debatne reprezentacije koja će ove godine slati izaslanstvo na Svjetsko debatno prvenstvo u Singapur, čak 6 čine članovi našeg kluba. U sklopu reprezentacije naši su debatanti gostovali na turniru u Ivančnoj Gorici gdje su ostvarili 2., 4., 5. i 6. ekipno te 3. individualno mjesto.

Kroz svoj rad u Hrvatskom debatnom društvu, organizaciji koja se bavi promoviranjem debate diljem Hrvatske na osnovnoškolskoj te srednješkolskoj razini, naši članovi redovito surađuju s mnogim nevladinim udrugama, pa su tako sudjelovali u projektima vezanima za izgradnju golf terena na Srđu te pitanje manjina u Vukovaru, a i na međunarodnim projektima u Poljskoj i Njemačkoj. Također, pobjedom na prednatjecanju Euroscola 2013. godine, Bušmani su dobili čast predstavljati Republiku Hrvatsku u jednodnevnoj simulaciji rada Europskog parlamenta u Strasbourgu. Uz sve to, česti smo gosti raznih javnih debata i diskusija, pa smo tako gostovali u Uredu pravobraniteljice za djecu, a debatirat ćemo i u Hrvatskom Saboru.

Debatanti Bušmana uvijek su gladni novih uspjeha, ali prvenstveno novih poznanstava, prijateljstava i iskustava; i pozivamo svakoga tko se želi pridružiti našem debatnom klubu i biti dio svega navedenoga da to svakako učini!

23.5.2020.

Dnevne obavijesti


Križanićeva 4, 10000 Zagreb, Hrvatska

01/46-11-834