Avantura Bušmana u Vijetnamu: 34. Svjetsko debatno prvenstvo


12.9.2023.

Ovo ljeto Hrvatsku su na 34. Svjetskom debatnom prvenstvu (World Schools debating Championship - WSDC), održanom u Hanoiju, glavnom gradu Vijetnama, predstavljali članovi Hrvatske debatne reprezentacije: naš učenik Ante Čolak; Lena Šećerkadić i Lea Pogač iz X. gimnazije Ivan Supek; Domagoj Praljak iz XV. gimnazije u Zagrebu te Jagoda Sabljić iz V. gimnazije Vladimira Nazora u Splitu. Ovu peteročlanu ekipu mentorirali su bivši učenici i debatanti naše gimnazije Eta Krpanec i Luka Petrović, te mentori Paula Đaković i Mislav Mikota.

 

Hrvatska reprezentacija bila je u Vijetnamu u razdoblju od 16. do 30.7.

Naši natjecatelji imali su vremena razgledavati sam Hanoi te se upoznati s vijetnamskom kulturom, no većinu vremena proveli su na samom natjecanju. 

 

U konkurenciji od 64 ekipe, nakon 8 debatnih kola, hrvatska reprezentacija prošla je u eliminacijski dio natjecanja prvi puta nakon 2017. godine kada je Hrvatska prvi puta ostvarila taj odličan rezultat. Te je godine Hrvatsku predstavljala peteročlana ekipa od kojih su troje bili naši učenici!

 

Također, ove godine prolaskom u eliminacijske runde natjecanja, Hrvatska je osvojila 1. mjesto u kategoriji država kojima je engleski strani jezik, te je time ponovila uspjeh iz 2015. godine kada smo zadnji puta uspjela postići ovaj odličan rezultat. Upravo su 2015. godine Hrvatsku na Prvenstvu predstavljali sadašnji treneri i naši bivši učenici Eta i Luka!

 

Individualno su hrvatski debatanti postigli odličan plasman: Lena Šećerkadić bila je 4., Jagoda Sabljić 5., te Ante Čolak 8. govornik u kategoriji učenika kojima je engleski strani jezik. Iza svih svjetskih debatnih uspjeha leži trud i rad kako unutar Reprezentacije, tako i unutar samih školskih debatnih klubova među kojima naš klub Bušmani nastavlja s radom, natjecanjima i avanturama i ove akademske godine!

12.9.2023.

Dnevne obavijesti


Križanićeva 4, 10000 Zagreb, Hrvatska

01/46-11-834