Ravnatelj

Ravnatelj II. gimnazije je Drago Bagić, prof. savjetnik


Razmišljajući o tome kako sažeti sto godina jedne institucije u nekoliko redaka, koje podatke uopće izdvojiti, a koje izostaviti, uvijek sam se nekako vraćao na isto, na ono što udahnjuje život brojkama i statističkim parametrima, onome što se nalazi iza plošnosti pravila, odredbi i propozicija, dajući im osobnost i karakter po kojima razlikujemo instituciju od institucije. Riječ je, dakako, o ljudima koji su kroz ovih sto godina stvarali i oblikovali osebujan duh II. gimnazije, čineći je uvijek prepoznatljivom, bez obzira na nazive koje smo učestalo mijenjali ili brojne zgrade koje smo nastanjivali. Od svih komplimenata koje sam kao ravnatelj u ovih petnaestak godina čuo, najviše me se dojmio onaj da smo škola koja brine o svojim učenicima. Volio bih misliti da je upravo to ono po čemu nas naši bivši đaci pamte, a potvrdu nalazim u svima onima koji još godinama nakon završetka školovanja iznova dolaze na naše Božićne sajmove ili jednostavno navrate kako bi samo pozdravili svoje bivše profesore. Uvijek kad ih vidim ispred zbornice, raduje me što smo kao kolektiv uspjeli stvoriti atmosferu kojoj se tako veliki broj učenika ima potrebu vratiti i koja im možda nedostaje u njihovim novim društvenim ulogama. Nekolicina njih taj je povratak učinila trajnim pa se naše nastavničko vijeće danas sastoji i od mnoštva  bivših učenika koji sada novim generacijama prenose sve ono što su nekad sami u tim klupama uspjeli usvojiti.

Među njima, u tim klupama, bilo je i onih koju su značajnije zadužili širu zajednicu. Kada bismo, primjerice, prisjećajući se brojnih istaknutih polaznika Druge gimnazije, pokušali sastaviti neku njezinu oglednu reprezentaciju kroz povijest, mogli bismo okupiti nekoliko iznimno jakih momčadi koje bi se s lakoćom mogle ogledati u najrazličitijim područjima istaknutih društvenih aktivnosti. Znanstvenike bi svakako predvodio naš uvaženi akademik dr. Ivan Supek, a među mnogim značajnim kulturnim imenima koja su proizašla iz njezinih redova ne bismo mogli zaobići književnika i teatrologa Slavka Batušića ili …  Jednako bi se zavidna izabrana vrsta mogla sastaviti i od uglednika iz kulture, medijskih djelatnika i drugih istaknutih područja javnog života. Ovo je prigoda i da se prisjetimo svih njih.

Sto godina u ljudskom vijeku obično je razdoblje unutar kojega završava jedan životni ciklus, vrijeme za povlačenje crte i svođenje računa, no u životu gimnazije riječ je tek o afirmaciji njezine pune zrelosti koju je dosegla mijenjajući se i prolazeći kroz pubertet zajedno sa svojim polaznicima i djelatnicima, oblikujući se i razvijajući kroz povijesne mijene čiji je bila neposredni sudionik, da bi postala ono što danas jest – iznimno vitalna stogodišnja dama koja lakoćom odgovara na izazove novoga vremena ostajući i dalje jednom od najatraktivnijih i najpoželjnijih destinacija svojim budućim polaznicima.   SRETAN NAM ROĐENDAN