Erasmus + projekt STEM cooking: Mobilnost u Hrvatskoj
Autor: Lucija Marušić, 3.b
23.5.2020.
U sklopu Erasmus+ projekta „Discovering Science and Math through cooking“ konačno je došao red i na Hrvatsku kao domaćina mobilnosti.
Fotografije pogledajte u fotogaleriji.
U razdoblju od 15.4. do 21.4.2018. učenike iz Irske, Španjolske i Francuske ugostilo je 18 učenika naše škole. U mobilnosti je sudjelovalo i po dvoje profesora iz partnerskih zemalja te naše profesorice Blagović, Fundurulić i Velički.
Prvi je dan započeo službenim otvorenjem mobilnosti. Gostima je dobrodošlicu u kapelici poželio ravnatelj Drago Bagić.
Osim tradicionalnim pjesmama i plesom, našim smo se gostima predstavili i tipičnim hrvatskim doručkom. Oko podneva smo krenuli u razgled grada turističkim autobusom. Nakon kratke pauze za ručak, učenici su prisustvovali satima prirodoslovnih predmeta, a zatim su svi sudionici predstavili mikroprojekte koje su osmislili prije mobilnosti.
Drugi smo dan posjetili Kraš, hrvatsku tvornicu čokolade. Saznali smo sve o povijesti tvornice te o samoj proizvodnji čokoladnih proizvoda. Omogućen nam je razgled pojedinih dijelova proizvodnje i razgovor s nekim djelatnicima. U popodnevnim satima sudjelovali smo na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju s radionicom STEMcooking MakeyMakey Lab.
Sredinom tjedna posjetili smo Prehrambeno-biotehnološki fakultet te razgledali njihove laboratorije. U školskim kabinetima održane su radionice na kojima je tim svake zemlje sudionice predstavio pripremljene pokuse. Španjolci su nam predstavili svoj „omlet s krumpirom“, Francuzi su napravili prirodnu limunadu te miješanjem sode bikarbone i octa proizveli ugljikov dioksid koji je napuhao balon. Irci su izveli „Agar agar spaghetti“ pokus, a mi smo pokazali utjecaj različitih tvari na boju crvenog kupusa. Organiziran je i znanstveni sajam s kratkim pokusima iz kemije, fizike i biologije.
Četvrtak smo proveli na zagrebačkoj gori Medvednici. Autobusom smo tigli do gore, a vraćali smo se pješke. U popodnevnim satima vratili smo se u školu te nastavili s radionicama.
U petak je bio organiziran izlet u Varaždin i Trakošćan te ručak u Kleti Kozjak. U Varaždinu smo posjetili Vindiju, drugog na listi proizvođača mliječnih proizvoda u Hrvatskoj. Razgledali smo proizvodnju i saznali mnogo o siru, mlijeku i mliječnim proizvodima. Posjetili smo dvorac Trakošćan gdje smo se prošetali te saznali o njegovoj povijesti i važnosti za taj kraj. Prije odlaska u Zagreb okrijepili smo se ručkom u Kleti Kozjak.
U subotu smo ispratili naše goste, žalosni zbog rastanka, ali spremni za nove susrete.
U ovo kratko vrijeme puno smo toga naučili, zabavili ste, stekli nova poznanstva i prijateljstva. Radujemo se sljedećoj mobilnosti koja se održava u Francuskoj u listopadu i nadamo novim sličnim projektima.